Wmo consulent
"Ik ben trots op ons team en dat wat we samen bereiken. We verwerken veel aanvragen voor inwoners die deze ondersteuning goed kunnen gebruiken. Wij spannen ons in om het verschil te kunnen maken."
Ik ben werkzaam als Wmo consulent voor de gemeenten Bergeijk, Bladel en Oirschot. In deze rol ben ik onder andere aanwezig in de Zorgloketten in de gemeentehuizen van Bergeijk en Bladel. Inwoners kunnen zich hier melden met uiteenlopende vragen over zorg en ondersteuning. We geven advies, wijzen de weg in het zorglandschap en beoordelen of de ondersteuningsvraag betrekking heeft op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De pijlers van deze wet zijn zelfredzaamheid en participeren.
Als de beperking die wordt ervaren betrekking heeft op de zelfredzaamheid en de participatie van de inwoner, dan maken we een melding op. Er wordt een afspraak gemaakt om op huisbezoek te gaan of er volgt een telefonische afspraak. We gaan in gesprek met de inwoner om helder te krijgen waar de ondersteuningsbehoefte ligt en bij zo'n gesprek mag altijd een familielid of clientondersteuner aansluiten.
Tijdens deze gesprekken stellen we vragen om een goede situatieschets te kunnen maken. De aandacht ligt in eerste instantie op de mogelijkheden van de inwoner zelf en dat van zijn of haar netwerk. Indien hier geen mogelijkheden liggen, dan kijken we of er in het voorliggende veld wellicht een oplossing gevonden kan worden. Het voorliggend veld zijn voorzieningen in de buurt waar men naar toe kan zonder indicatie vanuit de Wmo. Bijvoorbeeld koffie drinken in het buurthuis, deelnemen aan activiteiten bij verenigingen en zoals bijvoorbeeld in de gemeente Bergeijk, het ANWB AutoMaatje. Dit zijn vrijwilligers die ritten verzorgen voor inwoners met een vervoersprobleem. Daarnaast nemen we ook altijd de tijd om uitleg te geven over andere wetgeving die van toepassing kan zijn op de situaties van de inwoner.
Als blijkt dat er gecompenseerd moet worden vanuit de Wmo dan kun je aan de volgende voorzieningen denken; een rolstoel, een vervoersvoorziening, een woningaanpassing, hulp bij het huishouden, begeleiding (18+) en beschermd wonen.
Ik word enthousiast van het persoonlijk contact en de diversiteit in mijn werk.
De aanvankelijk eenvoudige melding die binnenkomt, die uiteindelijk helemaal niet zo makkelijk blijkt te zijn vormt een uitdaging voor mij. Daarbij is het heel belangrijk om zonder oordeel te luisteren.
Het team waarin ik werk bestaat uit ongeveer 20 collega's met uiteenlopende achtergronden. Ik ben trots op ons team en dat wat we samen bereiken. We verwerken veel aanvragen voor inwoners die deze ondersteuning goed kunnen gebruiken. Soms is dat nodig om hen weer in hun kracht te zetten. Wij spannen ons in om het verschil te kunnen maken. En het is fijn om te zien als dat lukt. Zo heb ik een tijd terug een jongeman, die bekend is met spasme in zijn benen, kunnen helpen door een handbike te verstrekken zodat hij weer zelfstandig naar school kan gaan zonder afhankelijk te zijn van zijn ouders. Dit zijn de voorbeelden waarvoor ik het doe.
Ik werk samen met hele fijne en deskundige collega's waarbij ik altijd aan kan kloppen om te overleggen. Door de complexheid van sommige ondersteuningsvragen is dit ook noodzakelijk. Ik ervaar een sterk 'wij' gevoel. In onze organisatie zijn veel verschillende disciplines aan het werk zoals bijvoorbeeld de collega's op de administratie, applicatiebeheer, en zij die zorgen voor onze systemen. We kúnnen niet zonder elkaar en klaren deze klus samen. Dit maakt de verbondenheid met de organisatie groot.
Als je na het lezen van dit stuk overweegt om deel uit te maken van ons team, twijfel dan niet! Je komt terecht in een fijn en warm team met veel ervaring en expertise. Collega's zijn oprecht geïnteresseerd in elkaar en staan voor elkaar klaar wanneer dit nodig is.
Bekijk ook de vacatures in de regio op Werken in Zuidoost-Brabant of meld je aan voor een job alert en ontvang vacatures per e-mail!
Bekijk alle vacatures in de regioopen_in_new